שמן זית הוא שמן המופק מזיתים. משמש בעיקר למאכל, כמרכיב בתבשילים ורטבים (ואף לטיגון, אם כי מומלץ שלא לחממו יתר על המידה כיוון שהוא נשרף מהר יותר משמן רגיל ומאבד את יתרונותיו התזונתיים) והוא מרכיב חשוב במטבח הים תיכוני. לשמן זית יש טעמים וניחוחות אופייניים המשתנים מעט בין זנים שונים של זיתים, והוא נחשב לאחד השמנים האיכותיים ביותר מבחינת טעמו, ערכיו התזונתיים והשפעתו על הבריאות, חלק משמעותי מתפישות אלה קשור גם בהפיכתו של הזית ושמן הזית סמל, ומקומו ההיסטורי, תרבותי וכלכלי בתרבויות המזרח הקרוב ואגן הים התיכון.